Minska skaderisken

SkavsårSäga vad man vill om att löpningen förmodligen är den kanske bästa träningsformen för att bättra sin kondition och samtidigt även bygga upp styrka i kroppen. Men det finns även risk för skadeproblematik, och därför så ska vi ge tips på hur du undviker skador.

När man tränar regelbundet så vill man självklart i största mån undvika skador och åkommor. Dels för att det smärtar och dels för att det kan göra att regelbundenheten avbryts om skada stoppar dig från att träna – så att säga. Här kommer ett antal ”regler” för hur du ska undvika skador. Fakta till artikeln är hämtad delvis från expressen.se.

Tänk på dina egna begränsningar

Det allra vanligaste felet man gör som motionär är att man helt enkelt springer för mycket -hur märkligt det än må låta för någon som tycker om att träna hårt. Men det gäller att hitta sin egen tröskel när man märker att vila behövs. Vila är vila och träning är träning – se till att vila när du verkligen ska vila. Och tänk på att kroppen förändras med åren, det är sällan en femtonåring är skadad på grund av träningsmängd, men det förändras oftast med åldern hur mycket kroppen orkar med.

Lyssna på kroppen

Detta anknyter till den tidigare punkten. Dels så ska du finna din tröskel på hur mycket din kropp orkar med innan den blir skadad, men det det gäller att du också lyssnar på kroppen när den talar om för dig att den håller på att bli skadad. Som vi skrev inledningsvis så kan man inte träna överhuvudtaget om man är skadad, därför är det bättre att hellre vila om du har känningar och kunna köra på snart igen, än att kanske bli skadad en längre tid.

Var proaktiv

Att vara proaktiv är en viktig del av att förebygga skador. Se till att skaffa bra skor och bra utrustning i allmänhet. Exempelvis så är det perfekt att springa i så kallade kompressionsstrumpor eftersom det håller fötterna torra hela löpturen och hjälper kroppen att göra sig av med slaggprodukter.

Ett annat sätt att vara proaktiv i skadeförebyggande syfte är att inte bara köra löpträning. Att träna styrketräning för att stärka exempelvis muskulatur är också ett sätt att förebygga skador och problem med exempelvis ryggen.

Stretcha

Stretching är omstritt om det faktiskt har någon verkan eller inte. Men det kan helt klart vara värt att lägga lite tid på stretching, åtminstone på musklerna i benets baksida som lätt blir skadade om de är stela.