Olika typer av löpträning

Jogging

Löpträning brukar kunna få fungera som ett samlingsnamn för alla typer av träningsformer som innefattar något slags springande. Men det finns förstås olika varianter som sagt, för olika avsikter och för olika resultat. Vi tar upp några av de vanligaste här.

Löpband

Löpbandet är kanske inte det absolut första man tänker på när det gäller löpträning, men inte desto mindre är det en populär form av det.  Träning på löpband är framförallt vanligt på gymmet i samband med styrketräning.

Det finns en del motsättningar till träning på löpband, att man hellre ska hålla sig utomhus i friska luften. Det finns visserligen en poäng med detta, men det finns även fördelar med löpbandet. Förutom att du utan att frysa ihjäl vid vinterlöpning så finns, på moderna enheter  en rad olika funktioner som ger  upphov till varierad träning i den mån att man kan ställa in olika lutning, fart och intervaller.

Det finns en del motsättningar till träning på löpband, att man hellre ska hålla sig ute i friska luften brukar vara en vanlig kommentar. Det finns förvisso en poäng med detta men det finns utan tvivel fördelar med löpband. Förutom fördelen att du slipper frysa vid löpning på vintern så finns även en rad funktioner att använda sig av.

På moderna enheter kan man få variation på sin träning genom att du kan välja olika typer motstånd, som innebär att det går att välja om det ska vara intervallträning, om man vill ha en viss lutning – och om den ska förändras under tiden och så vidare. Det kanske allra bästa med ett löpband är att det blir samma tempo under hela träningspasset. Det finns ett uttryck som heter ”det är inte distansen som knäcker dig, det är tempot” på bandet behöver du inte oroa dig för att du omedvetet skiftar tempo.

Jogging

Nu skulle vi ha kunnat komplicera det ytterligare och inleda med att säga att det finns olika typer av jogging  – det gör det, men för att undvika krångel så tänker vi att jogging innebär tre saker typer av träning:

  • Lågt tempo under längre tid – Denna typ av träning syftar till att öka uthålligheten. Man tränar alltså lågintensivt under en längre tid för att kroppen ska bli van ansträngning under en längre tid. Detta gör man ofta i en inlednings- eller uppbyggnadsfas av sin träning. Eller helt enkelt som vanlig motion.
  • Medelhögt tempo till bestämd distans – Detta är är ett mellanting till låg- och högintensiv träning. Har du bestämt dig för att distansen ska vara fem kilometer så kommer du att kunna se för varje gång du springer distansen om du har förbättrat eller försämrat dina resultat. Det kan vara en sporrande träningsform eftersom man då hela tiden har sig själv att tävla emot.
  • Högt tempo – Här kan man välja om det ska handla om tidsbestämd eller distansbestämd jogging. Är det distansbestämt så är det mer eller mindre samma sak som den tidigare punkten, men är då troligen som en del av träningen, man kör då troligen även andra typer av löpträning också. På samma sätt gäller med det tidsbestämda, vilket angränsar till det vi snart kommer till, intervallträning.

Intervallträning

Intervallträning är i regel den jobbigaste typen av löpträning eftersom man ofta ligger på en nivå som är nära sitt max. Ett exempel på intervallträning är en riktig klassiker, 70-20. Det innebär att man springer på en nivå som är det högsta möjliga du kan klara av i 70 sekunder, för att sedan få vila eller gå i 20 sekunder. Detta upprepas sedan ett bestämt antal gånger.

Promenader?

Promenader i en artikel som handlar om olika typer av löpträning? Låt oss förklara. Många löptränar med avsikt att komma i bättre form och minska sin vikt. Men alla är inte lika lämpade för den typen av träning. Men nu har det kommit resultat av en amerikansk studie som visar att det med raska promenader kan vara lika bra, ja till och med bättre för den som vill minska risken för högt kolesterol, blodproppar och högt blodtryck. Av den anledningen tyckte vi att det kändes relevant att nämna detta i denna artikel. Känner du att jogging och löpning inte är din grej, men ändå vill hålla igång med motionen – då har du här ett bra alternativ!