Stora löptävlingar

För den som är förtjust i löpning som träningsform kanske något av de stora motionslopp som går av stapeln runt om i landet kan vara något. I Sverige finns ett antal stora lopp som år efter år lockar många tusen deltagare.

Ett av de första riktigt stora loppen på året är Göteborgsvarvet som äger rum i mitten av maj varje år med tiotusentals deltagare på startlinjen. Tidigare i år slogs rekord i antal deltagare med drygt 64 000 anmälda och 45 000 som fullföljde loppet. Första Göteborgsvarvet genomfördes 1980.

Banan man springer är 21,1 km lång, det vill säga ett så kallat halvmaraton, med både start och mål utanför och på Slottsskogsvallen. Bansträckning går från Slottsskogsvallen, därefter via Älvsborgsbron över till Hisingen där man springer längs med vatten innan man springer upp på Götaälvsbron ner på Kungssportsavenyn och därefter åter ner mot Slottsskogsvallen där man går i mål inne på själva idrottsplatsen.

Nästa års Göteborgsvarv går av stapeln 17 maj. Loppet utgör även svenskt mästerskap i halvmaraton.

Några veckor efter Göteborgsvarvet är det dags för en annan klassiker som är dubbelt så lång. Vi talar givetvis om Stockholm Marathon, som äger i slutet av maj eller början av juni varje år. Numera uppgår deltagarantalet till mellan 15 000 och 20 000. Första loppet sprangs år 1979.

Loppet startar på Lidingövägen utanför Stockholm Stadion. Därefter springer man en bana i två varv runt om i Stockholms innerstad. Det andra varvet är något längre än det första då man även springer ut på Djurgården under detta. Målgång sker på Stockholms Stadion. Nästa års Stockholm Marathon äger rum 31 maj.

Det tredje stora motionsloppet i Sverige och av många också betraktat som det allra tuffaste är Lidingöloppet som numera äger rum sista lördagen i september varje år. Huvudloppet som går över 30 km i tuff terräng i en bana runt Lidingö lockar över 10 000 deltagare varje år. Utöver huvudloppet finns det också en rad andra lopp, som exempelvis 15 km och 10 km samt en rad junior- och veteranklasser av olika slag.

Dessutom så springs Lidingöstafetten på fredagen samt Lilla Lidingöloppet på söndagen. Första Lidingöloppet sprangs redan år 1965 med 644 deltagare på startlinjen. Förra året var hela 44 000 deltagare anmälda till de olika loppen under Lidingöloppshelgen.

För den som inte tycker att Lidingöloppet på 30 km är tufft nog kanske borde springa Lidingö Ultra som sedan några år tillbaka äger rum i maj varje år och är hela 50 km långt.