Köp rätt löparsko

Det är en härlig känsla när steget flyter fint och höstluften fyller lungorna. När allt är rätt, formen, utrustningen och vädret kan löpningen vara en gudomlig upplevelse.

För att få en bra löpupplevelse  så är det viktigt att ha en väl utvald sko . Utan en bra löpsko så är det lätt att få belastningsskador. Det ska vara roligt att springa och med rätt sko så ökar chansen till trevlig upplevelse.

Löpstil

Din löpstil är en viktig faktor i valet av sko. Det finns tre olika typer av löpstil som påverkar vilken typ av sko du behöver.

  • Normalpronation: foten rullar i cirka 15 graders vinkel inåt.
  • Överpronation: mer än 15 graders rullningsvinkel utåt.
  • Underpronation: foten rullar för lite inåt i stegrörelsen.

Med utgångspunkt för hur ditt löpsteg ser ut så behöver du stöd på olika delar av foten. De flesta sportbutiker kan hjälpa dig med att identifiera ditt löpsteg så du kan prova den sko som ger dig rätt stöd.

Underlag

Underlaget spelar en stor roll i valet av sko eftersom dämpningen är väldigt olika beroende på vilken typ av underlag som skon är anpassad till. Ska du springa i lerig terräng passar det med en trail sko. Vid löpning på hårda underlag som asfalt  kan du behöva en sko som dämpar stötar bättre. Tänk efter vilket underlag du ska springa på mest så blir det lättare att välja sko när du kommer till butiken.

Kroppsform

Din vikt påverkar även vilken sorts sko du bör välja. För de som är lite tyngre är det viktigt att välja en sko som är stabil och tung. De som är lättare kan välja lite mer fritt.

Annat att tänka på

Det kan vara bra med en sko som tål väta vid löpning utomhus. Prova gärna skon med en tjockare strumpa också, så fungerar skon även vid vinterlöpning. För den som springer långt och ofta blir det extra viktigt att hitta en sko som är slitstark. Den mer sporadiske löparen kan däremot klara sig med en sko som inte är lika hållbar.