Kom igång med träningen

Löpning är en träningsform med stora hälsoeffekter.  Unna dig att må bra och att få ett längre liv. Det enda som behövs är ett par bra skor.

Ibland kan det vara svårt att komma igång med träningen. Det vanligaste felet som de flesta gör är att gå ut för hårt i början. Det är svårt att motivera sig till en joggingtur när det senaste minnet sträcker sig till att kräkas bakom en gran och att inte kunna ta sig upp ur sängen utan hjälp dagen efter. Så det absolut viktigaste rådet är att TA DET LUGNT I BÖRJAN!

Miljö

Var noga med att välja en miljö som du trivs i. Vissa föredrar att springa efter en skogsstig eller en grusväg på landsbygden. Andra tycker bättre om att springa i en park i stan eller på asfalt genom orten. Välj det som passar just dig.

Målbild

Tänk igenom vilket mål du har med din träning. Det är bra med långsiktiga mål som är realistiska. Siktar du på att springa maraton men är helt otränad så behövs det längre tid att nå ditt mål än för en person som redan legat i träning under flera års tid. Det kan också vara bra att lägga upp delmål för att öka motivationen.

Planera träningen

Det är bra att bestämma sig för vilka dagar i veckan som träningen ska ske och att skaffa sig en träningskamrat. När man är flera blir det lättare att motivera varandra och svårare att hoppa över träningen.

Kläder och tillbehör

Välj bekväma kläder som du känner dig snygg i. Det finns många fina plagg och tillbehör som gör joggingturen roligare. Även bra träningsappar till mobilen kan ge en extra guldkant. Musik kan förhöja löpupplevelsen och ge en extra kick. Ladda ned din favoritmusik och sväva på lätta fötter.

Underlag

Börja helst din löpträning på mjukt underlag, det blir skonsammare för din kropp när du är otränad.

Undvik håll

Kraftigt håll kan vara hemskt smärtsamt. Undvik håll genom att inte äta för tätt inpå träningstillfället. Vänta minst en timme efter ett kraftigt mål. Ett knep om du trots allt skulle få håll är att andas rytmiskt med kraftiga utandningar.