Naprapati

4214065-digital-figure-with-highlighted-back-pain

Allt eftersom att fler och fler drabbas av ryggproblem blir det även fler olika sätt att bota ryggont på. En modell som blivit väldigt populärt är naprapati. Naprapati har funnits sedan början av 1900-talet, då en doktor vid namn Oakley Smith började arbeta tillsammans med kiropraktorer. Vad som skiljde Oakleys metoder från vanliga kiropraktorers, var att Oakley menade att orsaken till ryggsmärta kunde bero på många saker, inte bara i ryggen. Detta enligt samma tänk att ”huvudvärk kan bero på något annat i kroppen än just i huvudet”.

En naprapat jobbar mycket med att hitta själva orsaken till smärta, exempelvis en felaktig arbetsställning eller stress. Naprapater brukar ofta gå igenom patientens kropp genom att töja muskler och leder som ligger i smärtområdet. Även massage används inom naprapatin. Förutom själva behandlingen ger naprapaten användbara tips på hur patienten kan motionera för att undvika problemen. En naprapat kan behandla allt från smärta i nacke, axlar, skuldror och knän till fötter, armbågar och rygg. Många som arbetar vid datorn kan få problem med bland annat musarm eller nackspärr, då är det bra att kunna få hjälp av en naprapat.

Behandlingen

Beroende på vilka problem eller vilken smärta du har, kan behandlingen för naprapati se lite olika ut. Vid massage brukar naprapaten gå igenom kroppens mjukdelar, vilket är bland annat muskler, senor och ledband. Orsaken till varför man masserar är för att mjuka upp kroppen och lindra eventuella muskelspänningar som kan orsaka smärta. Ledmanipulation är också vanligt i naprapati och innebär att naprapaten för ut leder lite längre än vad patienten kan göra själv. Denna behandling kan göra att lederna fungerar bättre, vilket i sin tur kan göra att smärtan försvinner.

Om du upplever ryggsmärta eller smärta i leder och muskler, kan du få hjälp. Hos naprapatlandslaget kan du få en bättre insikt till varför kroppen reagerar som den gör, få hjälp med smärtor och även få bra råd om en bättre kost och ett bättre sätt att motionera på.