Många tror att man inte kan träna medans man är gravid, men det är en sanning med modifikation. I de allra flesta fall kan man fortsätta med att träna under graviditeten om den fortlöper utan problem och komplikationer. Att vara fysiskt aktiv kan förhindra och förebygga vanliga besvär under och efter en graviditet.
En god kondition underlättar förlossningen och brukar du inte motionera så kan det vara god tid att börja. Promenader, gymnastik, dans, jogging är bra exempel på aktiviteter som aktiverar många muskelgrupper. Träning som stärker ryggen redan tidigt kan vara bra.
Styrketräning med fokus på rygg-, mage- och bäckenmuskulaturen är bra liksom att träna bålens stabilitet samt bäckenbottens knipmuskler. Gällande all typ av träning så är det viktigt att lyssna på kroppens signaler och inte träna för hårt.
Dykning ska man helt undvika då det är farligt för fostret. Sporter som skridskor, slalom, innebandy, ishockey, ridning, höghöjdsträning osv bör också undvikas, inte ur fostrets synvinkel utan för dig som kvinna, då du har hög belastning på bäckenet och mjuka ledförbindelser i bäckenet av hormonet relaxin. Du kan efter din graviditet därför få problem.
Ibland kan man behöva ta hälsotillskott medans man tränar. Hos Graviditetskollen kan du köpa kosttillskott som lämpar sig både under graviditet och under amningsperioden. Folsyra ökar fertiliteten hos kvinnor och bidrar till utvecklingen av hjärnan, ryggmärgen och skallen hos fostret. Många gravida får i senare delen av graviditeten brist på järn och måste komplettera med järntabletter för att inte få blodbrist. D-vitamin hjälper upptaget av kalcium i kroppen som bidrar till utvecklingen av barnets tänder och benstomme.
Intag av kosttillskott under graviditet bör alltid diskuteras med barnmorska, läkaren eller en sjuksköterska på barnavårdcentralen först.