Maraton

Har du svårt att somna på kvällarna? Känner du dig ofta deppig och stressad? Räcker inte orken riktigt till? Då kan löpning vara den perfekta lösningen för dig.

RunningKonditionsträning är nämligen en av de allra viktigaste grunderna till en god hälsa och för med sig ett massor av hälsofördelar. Genom att träna upp din kondition blir din kropp starkare, uthålligare och får en bättre syreupptagningsförmåga. Löpningen är bra både för din fysiska och psykiska hälsa; både ditt hjärta och ditt humör mår bra av löpträningen. Den friska luften du andas in under löprundan hjälper dig dessutom att sova bättre om nätterna. Regelbunden löpning kan också leda till viktminskning, vilket i sin tur leder till en sundare livsstil.

När vi hör ordet löpning är det många av som suckar och pustar och beklagar oss över hur tråkigt och enformigt det är. Men saken är faktiskt den att konditionsträning går att variera med flera olika tekniker som gör det både roligt och uppfriskande att löpa. Du kan variera dina träningspass mellan raska promenader, lättare jogging, tempoträning, intervallträning och distansträning. Tempoträning är en form av intervallträning. Intervallträningen delas in i kort- och långintervallträning och innebär att du springer och vilar i intervaller.

Din maxpuls ligger högt under intervallträning. Distansträning delas in i lång-, kort- och snabbdistansträning och innebär att du har en jämn fart under en längre tid. Under distansträningen ska du inte ge allt du har utan pulsen ska ligga på omkring 65-80% av maxpulsen beroende på hur långt du springer. Ett tips är att kombinera flera olika typer av träning under ett och samma pass för att få ut så mycket som möjligt av din träning.

För löpning krävs rätt kläder men framförallt rätt skor. Riktigt ordentliga löparskor och bra träningskläder hittar du hos Länna sport. Bra skor är viktigt för att du ska kunna springa längre sträckor på ojämn terräng. Idag finns ett stort utbud av olika modeller som passar för olika typer av löpning. Fundera över vilket underlag du oftast springer på och anpassa ditt val efter det. Det är viktigt att skorna är mjuka och bekväma och inte trycker för hårt på tårna.

Testa dig fram innan du gör ditt slutliga val. Rätt löpteknik är också viktigt för att undvika skador. Försök att undvika att landa på hälen när du springer, landa istället på främre delen av foten. Fler och kortare steg bidrar också till att skona dina knän och leder och kan faktiskt göra dig snabbare.

När du väl kommit igång med löpningen och fått den till en vana kan det vara kul med lite utmaningar för att inte tröttna. Anmäl dig till Stockholm Marathon och delta i det 42 kilometer långa loppet tillsammans med tusentals andra entusiastiska deltagare. Samla ihop ett gäng vänner och spring tillsammans eller lär känna nya trevliga människor under loppet som delar ditt intresse.

För riktiga entusiaster finns det sedan stora kända maratonlopp som man kan springa i andra länder. Det troligtvis största är London Marathon, det får nästan 40,000 deltagare varje år. Det ses inte som ett väldigt krävande lopp men det är minst sagt ikoniskt, man springer bland annat förbi Big Ben, Tower of London och över London Bridge för att slutligen gå i mål framför Buckingham Palace.

Ett något mer krävande maraton är Boston Marathon, det är även det äldsta då det sprangs för första gången 1897 och anses dessutom som det mest prestigefyllda maratonloppet i USA. En mycket berömd del av loppet är den 600 meter långa backen Heartbreak Hill, höjdskillnaden mellan dess början och slut är bara 27 meter, men den dyker upp när de flesta har tömt sina energireservoarer och många löpare har ”sprungit in i väggen” när de försökt besegra Heartbreak Hill just på grund av detta.

5918760-fitness-woman-tired-resting