Starta med löpning

LöpningLöpträning är en av de bästa formerna av träning och också en av mest effektiva. Många fasar dock för att ge sig ut i spåret, vilket är synd eftersom löpning är väldigt roligt bara man kommer igång.

Att träna löpning är enkelt eftersom det inte krävs särskilt mycket utrustning. Bra skor är dock viktigt, så ett bra tips är att verkligen prova sig fram innan man köper ett par. I övrigt är det också viktigt att ha bekväma kläder som både är lätta att bära och som man kan röra sig i på ett enkelt sätt.

För att komma igång med löpning är det alltid en god idé att börja lite lätt och inte ge sig på att springa milen direkt eftersom man då lätt tröttnar. Ett bra tips kan vara att i början ha som mål att omväxlande jogga och gå exempelvis 3 km för att sedan öka till 5 km. Efter några veckor kan man sedan testa att jogga 3 km utan att stanna och när man klarat av det, göra samma sak på 5 km. En lagom dos i början kan vara att köra 2-3 pass i veckan, vilket definitivt kommer att ge effekt.

Så småningom när man blivit bättre tränad kan man givetvis också pröva på att springa längre sträckor. Att komma igång med löpning på amatörnivå är en sak, men att bli en duktig löpare, på hög nivå, det kräver en del av dig som person. Det krävs disciplin och inte minst ordning på kosten.

Vill man nå en högre nivå får man räkna med att lägga ner mycket tid i spåret och springa tre, fyra, kanske till och med fem gånger i veckan och minst en mil varje gång.

En bra morot för den som vill nå den där riktigt höga nivån är att anmäla sig till något, gärna flera, av de stora motionslopp som går under året, som exempelvis Göteborgsvarvet, Stockholm Maraton och Lidingöloppet. Ett bra mål kan vara att springa minst två av dessa för den som verkligen vill satsa.