Rätt prylar

Löpning

Att syssla med löpning är krävande på flera sätt. Dels själva ansträngningen med själva löpandet, men det är också en psykisk påfrestning att känna till den smärta som det jobbiga träningspasset kommer att bistå med. Därför är det bäst att ge sig själv de bästa förutsättningarna. 

Skorna

Skorna är det enskilt viktigaste för dig som löpare. Med ett par skor som inte håller måttet eller inte passar dig så ökar risken för att du ska ådra dig förslitningsskador – och dessutom är det inte skönt att springa i ett par skor som inte känns rätt på fötterna.  Fel löparskor kan påverka flera delar av kroppen, inte minst knän och rygg.

Därför är det bästa tipset till dig som löpare att köpa dina skor i en specialbutik där din fot analyseras så att du ska kunna välja rätt par. På en del specialbutiker för just löparskor så får du även jogga en stund på ett löpband för att man ska kunna analysera ditt löpsteg. Detta görs exempelvis för att kunna välja rätt modell samt korrigera skons sulor om du exempelvis springer snett med ena foten.

Kläder

När du väljer kläder så ska du i första hand tänka på att det ska vara i funktionsmaterial som andas. Under löpningen blir man förstås både varm och svettig, då är det viktigt att ha kläder som låter kroppen andas och svalkas. På fötterna är det bra att ha på sig funktionsstrumpor som också andas – och således håller fötterna torra, vilket minskar risken för skavsår och dessutom så blir det mindre friktion i foten, det innebär att foten sitter bättre på plats i skon.

Övrigt

I övrigt så finns det förstås en del andra funktioner och prylar att använda sig av. Nuförtiden så lyssnar de allra flesta på musik med sin smartphone under sin löpning, då behöver man sportarmband.

När vi ändå är inne på smartphones så kan vi även nämna att det finns appar för löpning. Den mest kända är nog Runkeeper, en app som använder sig av telefonens gps och visar den distans du sprungit, hastighet och en linje på kartan där du sprungit. I appen kan du även se dina kilometertider och liknande.