Träningsformer

Att träna, motionera och röra på sig är av största vikt för att vi ska må bra och hålla oss friska. Dock har olika träningsformer olika effekter på kroppen. En träningsform kanske gynnar kondition bäst medan en annan gynnar styrka bättre.

En av de absolut vanligaste träningsformerna är konditionsträning av olika slag i form av exempelvis löpning, cykling, simning eller längdskidåkning. Vid konditionsträning förbättras kroppens upptagningsförmåga av syre, vilket i sin tur gör att uthålligheten förbättras. Även hjärtat, ämnesomsättningen samt humöret påverkas i positiv riktning vid konditionsträning.

Konditionsträning är också det absolut bästa sättet att förbränna fett på. Desto bättre kondition man har desto mer fett förbränner man vid träning. Som en bonus förbränns även fett när man inte tränar om man har bra kondition.

Styrketräning i olika former är något som blir allt mer populärt för varje år som går, vilket inte minst syns på alla gym som finns runt om i landet. Att styrketräna är en av de mest optimala formerna av träning eftersom det stärker kroppen och i förlängningen även förbättrar hälsan.

Bättre muskelstyrka och uthållighet, ökad förbränning av fett, förbättrad ämnesomsättning, bättre insulinkänslighet samt lägre blodtryck är några av de positiva saker som styrketräning medför. Dessutom motverkar styrketräning benskörhet samtidigt som det är bra för lederna. Precis som konditionsträning förbättrar också styrketräning den mentala hälsan och hjälper till att förebygga till exempel depression, ångest och oro.

En annan träningsform är så kallad core-träning, vilken har till syfte att stärka kroppens mittenpartier, det vill säga mage och rygg. Att träna dessa delar av kroppen är väldigt viktigt eftersom mage och rygg bidrar till att skapa balans och styrka i kroppen.

Core-träning hjälper bland annat till att förbättra kroppshållningen samtidigt som det ökar stabiliteten, balansen samt smidigheten. Samtidigt stärks också ryggen och magmusklerna, vilket bland annat förebygger ryggproblem och andra skador på rygg och bål. Dessutom masseras tarmarna, vilket är bra för deras dagliga funktion.

Informationen till artikeln är hämtad från http://www.halsosidorna.se/Fysisktraning.htm.