Springa Tjejmilen

TjejmilenTill skillnad mot förr i världen är det idag lika vanligt att kvinnor är ute och springer som att män är det. 

Ett bra mål om man är tjej och löptränar några gånger i veckan kan vara att springa Tjejmilen, vilket gör att genast blir lite roligare att ge sig ut joggingturen. Tjejmilen kan också vara ett bra mål om man precis kommit igång med att börja jogga lite smått.

Tjemilen går av stapeln lördagen den 6 september på Djurgården i Stockholm. Sträckan är 10 km i relativt lätt terräng runt om på natursköna Djurgården.

Löpräning

För att klara av springa en mil krävs att man är i bra form. För att nå dit är det viktigt att träna bra. Löpträning kan bedrivas på ett antal olika sätt i form av långdistans, intervallträning och på löpband. Ett bra tips är att försöka variera träningen så den blir så allsidig som möjligt.

Har man inte sprungit alls eller bara väldigt lite är ett bra tips att börja träna i tid, gärna flera månader innan själva loppet. I början när man precis kommit igång med träningen är egentligen det viktigaste att man får upp det berömda flåset inte hur långt man springer. När man väl gjort det och utan problem kan springa 5 km utan att stanna bör man försöka springa minst 5 km ett par gånger i veckan i två månader innan själva loppet.

Givetvis ska man bör man också lägga in ett par rundor där man springer 10 km så man vet hur det känns att springa så långt. Några rundor på 6-8 km kan också vara bra att lägga in lite då och då. Ett bra upplägg sista två veckorna innan loppet kan vara att springa 10 km och 5 km veckan innan loppet med några dagars mellanrum och sedan i början av den vecka loppet äger rum springa 5 km och sedan ”vila sig i form” inför loppet som går på lördagen, så man är redo att ge järnet från start till mål när de väl är dags.

Tipsen i artikeln är inspirerad av fakta från denna artikel.