Underlag

Längtar du efter en joggingtur på stranden eller en snabb löptur på asfalt? Det finns många miljöer och underlag att välja på. Rätt underlag efter dina förutsättningar och träningsmål ger bättre resultat.

Valet av underlag har stor betydelse för löpningen. För de som bor i en storstad så ligger det kanske nära till hands att springa på asfalt. Men det finns anledning att tänka efter lite extra innan man väljer underlag. Nedan kan du läsa om för och nackdelar med olika typer av  löpunderlag.

  • Grus: Det ojämna underlaget ökar risken för stukningar men samtidigt ger det en extra aspekt till träningen. Du bygger upp musklerna lite extra och får större uthållighet.
  • Gräs: Kan vara förrädiskt eftersom det är svårt att se ojämnheter i marken och blött gräs är lätt att halka på.  Samtidigt kan det vara en skön omväxling att springa i naturen det ger en starkare frihets känsla.
  • Sand: En joggingtur i vattenbrynet på stranden är en riktig höjdarupplevelse. Det mjuka underlaget är skonsamt för kroppen och gör att musklerna får arbeta hårdare.  Det är riktigt jobbigt att springa på sand men fördelarna väger upp.
  • Asfalt: Är lätt att springa fort på men det hårda nedslaget gör att muskler och benhinnor belastas hårt. Som nybörjare är det lätt att skada sig och till exempel dra på sig en benhinneinflammation.
  • Löpband: Man blir inte beroende av vädret då man har ett löpband att träna på. Men de är rätt dyra att köpa. Som alternativ kan man köpa gymkort men det  kostar också en del. Kan kännas lite ovant i början men man vänjer sig snabbt. Det går även att bevaka sitt träningsresultat via olika mätningsfunktioner på löpbandet.

Det kan vara skön att variera underlag både för kropp och psyke. Omväxling gör att det inte känns så enformigt och det blir mindre ensidig belastning på kroppen.